blog-image

Sa kalori mund të djegë truri duke menduar?

2019-11-18 06:16:06
@Shëndetësia

Ja sa energji mund të digjni kur ta vini në provë mendjen. Në vitin 1984, Kampionati Botëror i Shahut u pushua papritmas, për shkak të kornizës së emocionuar shqetësuese të Anatoly Karpov, një lojtar elitar rus që po garonte për titullin. Gjatë pesë muajve dhe dhjetëra ndeshjeve të mëparshme, Karpov kishte humbur 22. (10 kilogramë), dhe organizatorët e konkursit kishin frikë për shëndetin e tij. Karpov's nuk ishte vetëm për të provuar efektet ekstreme fizike të lojës. Ndërsa asnjë konkurrues shahu nuk ka përjetuar humbje kaq të madhe në peshë që nga ajo kohë, lojtarët elitë raportohet se mund të djegin deri në 6.000 kalori brenda një dite - të gjitha pa lëvizur nga vendet e tyre, raportoi ESPN. A është truri përgjegjës për këtë marrje masive të energjisë? Dhe a do të thotë kjo që të mendosh më shumë është një rrugë e thjeshtë për të humbur peshë? Për ta shqyrtuar këtë pyetje, së pari duhet të kuptojmë se sa energji përdoret nga një tru i rregullt, pa shah. Kur trupi është në pushim - duke mos u përfshirë në ndonjë aktivitet përveç bazave të frymëmarrjes, tretjes dhe mbajtjes së ngrohtë të tij - ne e dimë që truri përdor një befasues 20% deri 25% të energjisë së përgjithshme të trupit, kryesisht në formën e glukozës. Kjo përkthehet në 350 ose 450 kalori në ditë për femrën ose burrin mesatar, përkatësisht. Gjatë fëmijërisë, truri është edhe më i egër. "Në mesataren 5-6 vjeç, truri mund të përdor lart 60% të energjisë së trupit", tha Doug Boyer, profesor i asociuar i antropologjisë evolucionare nga Universiteti Duke. Boyer hulumton ndryshimet anatomike dhe fiziologjike që lidhen me origjinën primare. Ky zakon i glukozës në të vërtetë e bën trurin organin më të kushtueshëm për energji në trup, dhe megjithatë ai përbën vetëm 2% të peshës së trupit, në përgjithësi. Truri i uritur Njerëzit nuk janë unikë në këtë drejtim. Së bashku me studentin e diplomuar të antropologjisë evolucionare të Universitetit Duke, Arianna Harrington, e cila studion përdorimin e energjisë në trurin e gjitarëve, Boyer kreu një studim duke zbuluar se gjitarë shumë të vegjël si pema e vogël dhe marmotet e vegjel përkushtojnë po aq energji në trurin e tyre siç bëjnë njerëzit Boyer beson se arsyeja është se pavarësisht se truri është i lehtë, trurin e njeriut - dhe trurin e uritur në mënyrë të ngjashme me glukozë në cungat e pemëve dhe marmoset - janë të mëdha në krahasim me pjesën tjetër të trupit. "Nëse keni një tru me të vërtetë të madh në krahasim me madhësinë e trupit tuaj, atëherë ka të ngjarë që ai do të jetë më i kushtueshëm metabolikisht", tha Boyer për Live Science. Shumica e energjisë së mbledhur nga ky organ i kushtohet aftësimit të neuroneve në tru të komunikojnë me njëri-tjetrin, përmes sinjaleve kimike të transmetuara nëpër strukturat qelizore të quajtura sinapsa, tha Harrington. "Shumë energji shkon drejt zjarrit të një sinapsi. Kjo përfshin një shumë të transportit të joneve nëpër membranat, i cili mendohet të jetë një nga proceset më të shtrenjta në tru." Përveç kësaj, truri nuk pushon kurrë, shpjegoi ajo; kur flemë, ende kërkon karburant që të vazhdojë të ndezë sinjalet midis qelizave për të ruajtur funksionet e trupit tonë. Për më tepër, servisimi i trurit janë flota të qelizave që ekzistojnë për të kanalizuar ushqimin drejt neuroneve. Dhe këto qeliza gjithashtu kanë nevojë për pjesën e tyre të glukozës së trupit në mënyrë që të mbijetojnë dhe të vazhdojnë të bëjnë punën e tyre. Burimet e mëdha kushtuar ndërtimit të një truri gjithashtu ndihmojnë për të shpjeguar pse gjatë periudhave të zhvillimit intensiv, kur jemi 5 ose 6 vjeç, trurin tonë e mbërthejnë thuajse trefishin e energjisë që i duhen trurit tonë të rritur. Ushtrimi i mendjes? Meqenëse truri është një mjet i fortë energjik, a do të thotë kjo që sa më shumë ta vendosim këtë organ të funksionojë, aq më shumë energji do të zhytet - dhe sa më shumë kalori do të djegim? Teknikisht, përgjigjja është po, përdetyra njohëse të vështira. Ajo që llogarit si një detyrë mendore “e vështirë” ndryshon midis individëve. Por në përgjithësi, mund të përshkruhet si diçka që "truri nuk mund ta zgjidhë lehtë duke përdorur rutinat e mësuara më parë, ose detyra që ndryshojnë kushtet vazhdimisht", sipas Claude Messier, një profesor i psikologjisë dhe neuroshkencës në Universitetin e Otavës në Kanada, i cili ka studiuar njohjen, diabetin dhe metabolizmin e trurit. Aktivitete të tilla mund të përfshijnë mësimin për të luajtur një instrument muzikor ose komplotimin e lëvizjeve inovative gjatë një loje të fortë shahu. "Kur stërviteni të mësoni diçka të re, truri juaj përshtatet për të rritur transferimin e energjisë në çfarëdo rajoni [të trurit] aktivizohet nga trajnimi," tha Messier. Me kalimin e kohës, ndërsa bëhemi më të aftë në kryerjen e një detyre të veçantë, truri nuk ka më nevojë të punojë aq shumë për ta realizuar atë, dhe kështu që bërja e asaj detyre përfundimisht do të kërkojë më pak energji, shpjegoi Messier. Sidoqoftë, në ato fazat e hershme të mësimit për të kryer një detyrë që paguajnë mendërisht, me siguri mund të justifikojmë ngrënien e një ëmbëlsirë me sheqer për të rritur rezervat tona të energjisë? Siç shpjegoi Harrington, "Truri është në gjendje të shmangë gjakun [dhe kështu energjinë] në rajone të veçanta që janë aktive në atë pikë. Por disponueshmëria e përgjithshme e energjisë në tru mendohet të jetë konstante." Pra, ndërsa mund të ketë ndikime të konsiderueshme në përdorimin e energjisë në rajone të lokalizuara të trurit kur kryejmë detyra të vështira njohëse, kur bëhet fjalë për buxhetin e tërë të energjisë së trurit në përgjithësi, këto aktivitete nuk e ndryshojnë atë në mënyrë të konsiderueshme. Pompohet për veprim Por nëse është e vërtetë, si ta shpjegojmë pse Karpov u rrit shumë i dobët për të garuar në garën e tij të shahut? Konsensusi i përgjithshëm është se ai kryesisht ulet në stres dhe në uljen e konsumit të ushqimit, jo në rraskapitje mendore. Lojtarët elitë të shahut janë nën një presion intensiv që shkakton stres, i cili mund të çojë në një rrahje të ngritur të zemrës, frymëmarrje më të shpejtë dhe djersitje. Të kombinuara, këto efekte djegin kalori me kalimin e kohës. Për më tepër, lojtarët elitarë ndonjëherë duhet të ulen për 8 orë në të njëjtën kohë, gjë që mund të prishë format e tyre të rregullta të ngrënies. Humbja e energjisë është gjithashtu diçka që interpretuesit e skenës dhe muzikantët mund të përjetojnë, pasi ata shpesh janë nën stres të lartë, dhe kanë ndërprerë oraret e ngrënies. "Mbajtja e trupit tuaj të pompuar për veprim për periudha të gjata kohore është shumë energji," shpjegoi Messier. "Nëse nuk mund të hani aq shpesh ose aq sa mundeni ose normalisht - atëherë mund të humbni peshë." Pra, aktgjykimi është në: Mjerisht, vetëm të menduarit nuk do të na bëjë më vital. Por kur e gjeni veten të uritur nga frymëzimi, një kockë shtesë çokollate ndoshta nuk do të bëjë keq.

Autor: Emma BryceRadio