blog-image

Pse disa njerëz kanë nevojë për më pak gjumë se të tjerët?

2019-10-27 20:01:57
@Shëndetësia

Të gjithë dëshirojmë që të mund të flejmë më pak, por një baba dhe djali në të vërtetë munden pa vuajtur pasoja shëndetësore dhe ndërkohë që performojnë në teste të kujtesës, ose më mirë sesa shumica e njerëzve. Për të kuptuar këtë aftësi të rrallë, studiuesit e Universitetit të Kalifornisë, San Francisko, së pari identifikuan një mutacion gjenetik - në të dy individët - që ata menduan se mund ta meritonin kredinë. Pastaj shkencëtarët me qëllim bënë të njëjtin gabim të vogël drejtshkrimor gjenetik te minjtë. Minjtë gjithashtu kishin nevojë për më pak gjumë, u kujtuan më mirë dhe nuk pësuan efekte të tjera të sëmundjes, sipas një studimi të botuar më 16 tetor në Science Translational Medicine.  Edhe pse një ilaç me të njëjtat përfitime nuk do të jetë në dispozicion një herë dhe mund të mos materializohet kurrë - ideja është jashtëzakonisht tërheqëse: të përdoret një pilulë që përsërit çdo gjë që bën trupi i babait dhe i birit dhe flini më pak, pa asnjë pasoja negative. "Unë kam gjetur konceptin e një produkti gjenetik që mund të furnizoj potencialisht kundër çrregullimeve të shoqërimit të gjumit të kufizuar", thotë Patrick Fuller, profesor i asociuar i neurologjisë në Harvard Medical School dhe Beth Israel Deaconess Center Medical në Boston, i cili nuk ishte i përfshirë me punë në këtë projekt. "Nëse do të arrihej, kjo do të kishte me të vërtetë" implikime të mundshme terapeutike ", si dhe do të siguronte një pikë tjetër hyrje për të eksploruar dhe përgjigjur pyetjes" Pse flemë? " që mbetet [një] nga misteret më të mëdha në neuroshkencë ”. Por siç vëren Jamie Zeitzer, profesor i asociuar në departamentin e psikiatrisë dhe shkencave të sjelljes në Universitetin Stanford, "Shpesh ka shkëputje nga tregtia". Zeitzer thotë se shqetësohet se edhe nëse një ilaç si ky mund të prodhohej pa shkaktuar efekte anësore të konsiderueshme, do të kishte akoma pasoja sociale. Disa individë mund të detyrohen ose të shtypen për të marrë ilaçe në mënyrë që të mund të punojnë më shumë orë. Edhe nëse njerëzve nuk do t'ju duhet aq shumë gjumë, ata ende do të kenë nevojë për joproduktive, insiston ai. Autori i vjetër i studimit, Ying-Hui Fu, profesor i neurologjisë në U.C.S.F., thotë se është shumë herët për fantazi të tilla. Përkundrazi, ajo është e interesuar të kuptojë më mirë mekanizmat e gjumit të shëndetshëm për të ndihmuar në parandalimin e sëmundjeve që variojnë nga kanceri deri tek Alzheimeri. "Këta njerëz flenë më me efikasitet," thotë ajo për çiftin babë-bir. "Farëdo që funksioni i gjumit po bën për ne, na duhen tetë [orë për tu ndierë të pushuar], por u duhen gjashtë ose katër orë. Nëse mund të kuptojmë pse ato janë më efikase, ne mund ta përdorim atë njohuri për të ndihmuar të gjithë të jenë më efikase " Subjektet, të cilët jetojnë në Bregun Lindor, ia dolën ekipit të Fu pasi dëgjuan për një botim të mëparshëm të veprës së tij. Ajo nuk do të zbulonte më shumë informacion rreth tyre për të mbrojtur privatësinë e tyre, përveç se ata janë plotësisht të pushuar pas katër deri gjashtë orësh gjumë, në vend të shtatë deri në nëntë. Gjithashtu, thotë Fu, dueti dhe të tjerët me mutacione të ngjashme janë më optimistë, më aktivë dhe më të mirë në multitasking sesa personi mesatar. "Ata u pëlqen të mbajnë zënë. Ata nuk rrinë duke humbur kohën," thotë ajo. Nëse shumica e njerëzve flenë më pak se sa i duhen trupit të tyre, ai deficit që do të ndikojë në memorie dhe performancë, përveç masave shëndetësore, vëren Fu. Shumë njerëz mendojnë se mund të largohen me pesë orë gjumë gjatë netëve të fundjavës dhe të kompensojnë humbjen gjatë fundjavave, por pak në të vërtetë mund. "Perceptimi juaj është i dobët, kështu që ju me të vërtetë nuk e dini se performanca juaj nuk është aq e mirë," thotë ajo. "Kjo është arsyeja pse njerëzit mendojnë se [gjumi i duhur] nuk ka rëndësi. Por në të vërtetë, kështu ndodh. Nëse i provoni ata, është e qartë." Duke bërë shaka për përvojën e saj akademike, Fu shton, "Gjatë gjithë atyre netëve që kam qëndruar deri në studim, do të ishte më mirë të shkoja për të fjetur." Kjo nuk është e vërtetë për babanë dhe djalin, të cilët vërtet i duheshin vetëm 5,5 dhe 4,3 orë gjumë çdo natë, përkatësisht, tregoi letra e re. Zeitzer i Stanford vlerëson modelin e studimit, duke thënë, "Të fillosh me njerëzit dhe të shkosh te brejtësit dhe pastaj përsëri është e shkëlqyeshme". Minjtë, shton ai, nuk janë modele me role ideale sepse rregullojnë gjumin ndryshe nga njerëzit. Dhe shumë individë besojnë se janë gjumë të shkurtër, por, kur futen në një laborator, rezultojnë të bien në shtatë deri në nëntë orë tipike. Njerëzit janë natyrshëm që flenë gjumë të shkurtër nëse pushojnë një kohë relativisht të shkurtër edhe kur u jepet mundësia të flenë gjatë fundjavave ose pushimeve. "Nëse merrni gjumë shtesë kur keni mundësi, përgjithësisht është një shenjë e mirë që keni nevojë për më shumë gjumë," thotë Zeitzer. Jerome Siegel, një profesor i psikiatrisë në Universitetin e Kalifornisë, Los Angeles, Qendra për Kërkimin e Gjumit, thotë se është i kënaqur me konstatimin kryesor të grupit Fu: që gjeni i receptorit 1 neuropeptid S (NPSR1) është i rëndësishëm në rregullimin e gjumit. Por ka të ngjarë që vetëm një pjesë e vogël në një proces shumë të ndërlikuar, shton ai. Dhe ai nuk është i bindur për lidhjen midis gjumit dhe kujtesës që pretendon grupi. Gjumi mund të ketë shumë funksione, por nuk ka asnjë indikacion, thotë ai, që të kesh më pak nevojë për atë disi rrit kujtesën ose njohjen. "Ne e konsolidojmë kujtesën ndërsa flemë dhe ndërsa jemi zgjuar, edhe kur jemi anestetik," thotë ai. "Nuk është diçka që ndodh vetëm gjatë gjumit." Mekanizmi i veprimit të mutacionit të zbuluar rishtazi nuk është plotësisht i qartë. Fu dhe ekipi i saj përdorën një hetim molekular për të eksploruar sesi proteina e bërë nga gjeni NPSR1 mutant i babait dhe i birit ndryshon nga ai i bërë nga një gjen normal. Mutacioni, ata zbuluan, e bën receptorin më të ndjeshëm dhe aktiv. Specifikat e këtij procesi, thotë Fu, ende duhet të përpunohen.   Fu dhe bashkëpunëtorët e saj më parë zbuluan dy gjene të tjera të përfshira në gjumë. Ata po vazhdojnë të hulumtojnë mekanizmat që fshihen pas këtyre gjeneve, thotë ajo, duke shtuar se shpejtësia e punës së tyre do të ishte më e shpejtë nëse do të kishin më shumë mbështetje financiare. Fu thotë se sapo ajo dhe kolegët e saj mund të gjejnë rreth 10 pjesë të enigmës gjenetike, "secila pjesë mund të shërbejë si një pikë për të ndërtuar. Dhe shpresojmë, një ditë ne mund ta njohim tërë figurën". E huazuarRadio