blog-image

Cilat janë katër llojet e zakonshme të sëmundjeve të zemrës?

2022-02-23 06:24:32
@Shëndetësia

Çfarë është sëmundja e zemrës? Sëmundja e zemrës i referohet disa lloje kushtesh që prekin zemrën. Sëmundjet e zemrës janë shkaku kryesor i vdekjeve në SHBA, duke shkaktuar rreth 1 në 4 vdekje Cilat janë 4 llojet e zakonshme të sëmundjeve të zemrës? Llojet e zakonshme të sëmundjeve të zemrës përfshijnë: • Sëmundja e arterieve koronare (CAD), e quajtur edhe sëmundje koronare e zemrës - Lloji më i zakonshëm i sëmundjes së zemrës në Sh.B.A. - Ndikon në qarkullimin e gjakut në zemër dhe mund të çojë në një sulm në zemër • Aritmi - Një ndryshim në sekuencën e impulseve elektrike të zemrës - Mund të rezultojë në rrahje zemre shumë të shpejta (takikardi), shumë të ngadalta (bradikardi) ose të parregullta (palpitacione) • Sëmundja e valvulave të zemrës - Ndodh kur një valvul në zemër është i dëmtuar ose i sëmurë • Infrakt - Një gjendje në të cilën zemra nuk punon siç duhet, duke rezultuar në grumbullimin e lëngjeve - Dështimi i zemrës nuk do të thotë se zemra ka pushuar së rrahuri Cilat janë simptomat e sëmundjes së zemrës? Sëmundja e arterieve koronare mund të mos shkaktojë asnjë simptomë. Kur shfaqen simptomat, ato shpesh ndodhin me stërvitje dhe mund të përfshijnë: • Dhimbje, presion ose parehati në gjoks • Dhimbje, ndjesi shpimi gjilpërash ose shqetësim në krahë, shpinë, qafë, nofull ose stomak • Mungesa e frymëmarrjes • Sulmi në zemër (mund të jetë simptoma e parë e sëmundjes së arterieve koronare) - Sulmi në zemër është një urgjencë mjekësore. Nëse përjetoni ndonjë simptomë të renditur më poshtë, telefononi 911 dhe shkoni menjëherë në departamentin e urgjencës së një spitali. - Dhimbje, presion ose parehati në qendër të gjoksit - Dhimbje, ndjesi shpimi gjilpërash ose shqetësim në krahët, shpinën, qafën, nofullën ose stomakun - Mungesa e frymëmarrjes - Të përziera - Të vjella - Belching - Dispepsi/urth - Lëkurë e djersitur ose e ftohtë dhe e lagësht - Rrahje të shpejta ose të pabarabarta të zemrës - Marramendje ose marramendje Aritmia mund të mos shkaktojë asnjë simptomë ose vetëm simptoma të vogla, të tilla si ndjenja e një rrahjeje zemre të anashkaluar ose dridhje në gjoks ose qafë. Kur shfaqen simptoma, ato mund të përfshijnë: • Lodhja • Dobësi • Marramendje • Kokëçarje, të fikët ose periudha gati të fikëti • Rrahje të shpejta të zemrës ose rrahje në gjoks • Mungesa e frymëmarrjes • Ankthi • Dhimbje ose presion në gjoks • Në raste të rënda, kolaps dhe arrest i papritur kardiak - Arresti kardiak është një urgjencë mjekësore dhe mund të jetë fatale. Nëse dikush që njihni përjeton ndonjë simptomë të renditur më poshtë, telefononi 911 dhe shkoni menjëherë në departamentin e urgjencës të një spitali. o Humbje e papritur e përgjegjshmërisë o Nuk ka frymëmarrje normale (nuk merr frymë fare ose gulçohet për ajër) Simptomat e sëmundjes së valvulave të zemrës përfshijnë: • Mungesa e frymëmarrjes • Lodhja • Ënjtje në këmbë, kyçe ose këmbë • Venat e ngritura të qafës • Zhurmat e zemrës • Dhimbje gjoksi • Marramendje ose të fikët • Ethe • Shtim i shpejtë në peshë • Rrahje të parregullta të zemrës Simptomat e dështimit të zemrës përfshijnë: • Lodhje • Dobësi • Lehtësira e kokës • Marramendje • Mungesa e frymëmarrjes • Probleme me frymëmarrjen • Lodhja • Rrahje të shpejta të zemrës, edhe në pushim • Venat e ngritura të qafës • Ënjtje në këmbë, kyçe, këmbë dhe bark Si diagnostikohet sëmundja e zemrës? Testet për të diagnostikuar sëmundjet e zemrës përfshijnë: • Elektrokardiogramë ("EKG") • Testi i stresit • Ekokardiograma (“echo”) • Kateterizimi kardiak (“kateterizimi kardiak”) • Skanimi me rezonancë magnetike (MRI) i zemrës • Tomografia e kompjuterizuar (CT) e zemrës • Testi i tavolinës së animit • Studimi elektrofiziologjik (EP) • Monitorët diagnostikues • Testet e gjakut: peptid natriuretik i trurit (BNP) ose pro-BNP N-terminal (NT-proBNP) Cili është trajtimi për sëmundjet e zemrës? Trajtimi për sëmundjen e arterieve koronare përfshin: • Ndryshimet e stilit të jetesës - Mos pini duhan - Hani shumë fruta, perime dhe ushqime me shumë fibra - Shmangni ushqimet me shumë sheqer - Ushtrohu rregullisht - Mbani një peshë të shëndetshme • Medikamente - Statinat për të ulur kolesterolin - Medikamente për presionin e gjakut - Aspirina ose medikamente të tjera për të ndihmuar në parandalimin e mpiksjes së gjakut - Ilaçe për trajtimin e diabetit - Medikamente për trajtimin e dhimbjeve të gjoksit (angina) si nitratet, beta-bllokuesit dhe të tjerë • Kirurgjia - Stentimi - Kirurgjia e bypass-it (i quajtur edhe transplantim i arterieve koronare ose CABG) Trajtimi për aritminë përfshin: • Medikamente - Bllokuesit e kanaleve të kalciumit - Antikoagulantë (hollues gjaku) • Ablacioni • Kardioversioni • Pajisjet e implantueshme - Defibrilator kardioverter i implantueshëm (ICD) - Pacemakers Trajtimi për sëmundjen e valvulave të zemrës përfshin: • Medikamente - Frenuesit e enzimës konvertuese të angiotenzinës (ACE). - Bllokuesit e receptorit të angiotenzinës (ARBs) - Medikamente antiaritmike - Antibiotikët - Antikoagulantë (hollues gjaku) - Beta-bllokues - Diuretikët - Vazodilatatorët • Kirurgjia - Riparimi i valvulave të zemrës - Ndërrimi i valvulave Trajtimi për dështimin e zemrës përfshin: • Ndryshimet e stilit të jetesës - Mos pini duhan - Mbani një peshë të shëndetshme - Monitoroni marrjen ditore të lëngjeve - Kufizoni ose shmangni alkoolin • Ndryshimet e stilit të jetesës - Mos pini duhan - Mbani një peshë të shëndetshme - Monitoroni marrjen ditore të lëngjeve - Kufizoni ose shmangni alkoolin - Kufizoni ose shmangni kafeinën - Hani një dietë të shëndetshme për zemrën - Ushtrohu rregullisht - Menaxhoni stresin - Mbani presionin e gjakut në kontroll - Vaksinohuni për gripin dhe pneumoninë • Medikamente - Frenuesit e enzimës konvertuese të angiotenzinës (ACE). - Bllokuesit e receptorit të angiotenzinës II (ose frenuesit) - Frenuesit e neprilizinës së receptorit të angiotenzinës (ARNIs) - Nëse bllokuesi i kanalit (ose frenuesi) - Beta-bllokues - Antagonistët e aldosteronit - Hidralazina dhe dinitrati izosorbid (përfitojnë veçanërisht afrikano-amerikanët me dështim të zemrës) - Diuretikët - Antikoagulantë (hollues gjaku) - Barnat për uljen e kolesterolit (statinat) - Digoksina • Pajisjet - Defibrilator kardioverter i implantueshëm (ICD) - Terapia e risinkronizimit kardiak (CRT) - Pajisja ndihmëse e ventrikulit të majtë (LVAD) • Kirurgjia - Transplantimi i zemrës - Ndërhyrja koronare perkutane (PCI, ose angioplastika) - Bypass i arterieve koronare

Autor: Medical Author: John P. Cunha, DO, FACOEPRadio