blog-image

Çfarë është qymyr i aktivizuar?

2019-10-27 19:47:21
@Shëndetësia

Qymyr druri i aktivizuar mund të gjendet pothuajse kudo: në pastën e dhëmbëve, produktet për kujdesin e lëkurës, produktet e pjekura, pije dhe sistemet e filtrimit të ujit. Ja çfarë duhet të dini për këtë përbërës në dukje të kudogjendur.   Çfarë e bënë atë të aktivizuar? Qymyri i aktivizuar krijohet nga materiale të pasura me karbon, të djegur në temperatura të larta, sipas Qendrës Kombëtare të Poisonit të Kontrollit (Poison Control). Për shembull, materialet e pasura me karbon si druri, gëzhojat e arrës së kokosit ose qymyri, digjen në një temperaturë të lartë (midis 600 dhe 900 gradë Celsius ose 1,110 dhe 1.650 gradë Fahrenheit) për të krijuar një pluhur qymyrguri.   Pluhuri i qymyrit më pas është karburantizuar në mënyrë tipike me disa materiale shtesë, siç janë kripërat e klorurit, për të ndihmuar në krijimin e strukturës poroze, sipas librit të David O. Cooney "Qymyri i aktivizuar: antidot, ilaç dhe ndihmë shëndetësore" . Materiali i tepërt është larë më pas me një solucion të holluar të acidit për të lënë karbonin e pastër. Qymyr druri mund të trajtohet më tej për të krijuar një rrjet më të imët të poreve, dhe për këtë arsye sipërfaqe shtesë, duke e ekspozuar atë në një gaz oksidues, siç është avulli ose dioksidi i karbonit.   Aq shumë sipërfaqe shtesë krijohet gjatë procesit të aktivizimit që 50 gram qymyr aktivizues (që ka të bëjë me peshën e 20 penave amerikane) ka 17.5 herë më shumë sipërfaqe sesa një fushë futbolli me madhësi të plotë, sipas një studimi të vitit 2016 në Britanik Revista e Farmakologjisë Klinike.   Për çfarë është e mirë qymyrguri i aktivizuar? Profesionistët shëndetësorë administrojnë qymyr të aktivizuar për pacientët që kanë mbidozuar me ilaçe të caktuara ose janë helmuar, sipas Poison Control. Pluhuri i imët shpesh përzihet me ujë ose lëng tjetër dhe pihet nga pacienti ose jepet përmes tubit ushqyes për të pastruar traktin gastrointestinal si një alternative për pompimin e stomakut.   Qymyr druri i aktivizuar vepron si sfungjer: Grimcat e toksinës lidhen me sipërfaqen e qymyrit të aktivizuar në mënyrë që toksina të ketë më pak të ngjarë të zhytet në trup. Kjo funksionon më së miri me toksinat që përmbajnë grimca organike (të cilat janë komponime që përmbajnë karbon dhe zakonisht lidhen me oksigjen, hidrogjen ose azot). Në varësi të llojit të mbidozës ose toksinës, një dozë e vetme e qymyrit të aktivizuar mund të jetë një trajtim shumë efektiv nëse jepet mjaft shpejt.   Kontrolli Poison rekomandon që njerëzit të mos përpiqen të përdorin qymyr të aktivizuar në shtëpi për të trajtuar një mbidozë të mundshme ose gëlltitje të toksinës. Qymyr druri më i aktivizuar i disponueshëm në banak nuk është aq i "aktivizuar" sa ajo që do të jepej në dhomën e urgjencës, dhe mund të mos jetë zgjidhja më e mirë për sëmundjen tuaj.   Ekzistojnë shumë pak prova shkencore që tregojnë se qymyri i aktivizuar është efektiv për gjëra të tilla si kolesterol të lartë, diarre ose kapsllëk, gaz ose dispepsi, ose që parandalon varjet (qymyr aktivizues nuk lidhet me alkoolin) ose promovon shërimin e plagëve, sipas US National Biblioteka e Mjekësisë.   Nuk ka asnjë hulumtim për të sugjeruar që qymyr i aktivizuar duhet të konsumohet si pjesë e një diete të ashtuquajturës "detox", ose se është e shëndetshme të konsumoni qymyr aktivizues fare nëse nuk jeni i helmuar. Në fakt, është ndoshta jo e shëndetshme ta konsumoni nëse nuk ju nevojitet. Një studim i vitit 2007 i botuar në Gazetën e Cilësisë së Ushqimit zbuloi se qymyri i aktivizuar eliminonte vitaminat e shëndetshme që gjenden në lëngun e mollës.   Qymyri i aktivizuar gjithashtu gjendet zakonisht në sistemet e filtrimit të ujit, maska ??të frymëmarrjes dhe filtra të ajrit. Ashtu siç largon toksinat nga trupi ynë, qymyrguri i aktivizuar tërheq dhe lidhet me ndotësit në ujë dhe ajër, duke përfshirë radonin, karburantet, tretësit dhe shumë kimikate industriale dhe radioaktive, dhe na mbron nga frymëmarrja ose nga gëlltitja e tyre, sipas Mbrojtjes së Mjedisit të Shteteve të Bashkuara Agjensia (EPA).     Qymyr i aktivizuar mund të jetë një trajtim efektiv urgjent për njerëzit që janë helmuar ose mbidozuar me barna. Por nuk ka të dhëna shkencore për të sugjeruar se është e dobishme të konsumoni qymyr të aktivizuar në diçka si limonada, ose ndonjë produkt tjetër ushqimor ose pije që është pjesë e një diete normale.   Për çfarë nuk është i mirë qymyri aktivizuar? Qymyr druri i aktivizuar tani mund të gjendet lehtësisht në shumë produkte shëndetësor dhe bukurie, pa përfshirë pastën e dhëmbëve. Shumica e pastave të dhëmbëve që përmbajnë qymyr janë tepër gërryes për smaltin e dhëmbëve dhe mund të çojnë në dhëmbë shumë të ndjeshëm, të cilët janë të zverdhur për shkak të smaltit të zhveshur dhe më shumë të prirur për prishjen e dhëmbëve, sipas Benjamin Schwartz, një doktor i kirurgjisë dentare dhe një asistent klinik në Touro Kolegji i Mjekësisë Stomatologjike në New York College College.   "Ka shumë pak studime klinike që përshkruajnë përfitimet afatgjata të pastave të dhëmbëve me qymyr. Në vend të kësaj, shumë prej atyre studimeve tregojnë rreziqe afatgjata me përdorim të zgjatur të pastës së dhëmbëve me qymyr," tha Shwartz.   Përveç kësaj, shumica e pastave të dhëmbëve të aktivizuar me qymyr nuk përmbajnë fluoride dhe madje mund të kthejnë përfitimet e fluorit, i cili është një përbërës kryesor për parandalimin e zgavrave të dhëmbëve.   Qymyr druri i aktivizuar mund të gjendet në gjithçka, nga shamponët dhe kondicionerët deri tek larja e fytyrës dhe maskat, me pretendime se mund të thithë vajra të tepërt dhe papastërti të tjera. Ndërsa qymyri i aktivizuar mund të jetë relativisht i sigurt kur përdoret në vend, nuk ka asnjë provë klinike për të mbështetur pretendimin që qymyr i aktivizuar bën asgjë për të eleminuar papërsosmëritë kozmetike, sipas një studimi të vitit 2019 në revistën Klinikat në Dermatologji.   Shumë kompani reklamojnë praninë e qymyrit të aktivizuar në produktin e tyre dhe pretendojnë se oferta e tyre është pra antivirale, antibakteriale ose antifungale. Por ka prova të pakta shkencore që këto produkte ofrojnë ndonjë përfitim shëndetësor, tha Schwartz.   "Qymyr thithi minerale të tjerë, kështu që teorikisht mund të thithin dhe çaktivizojnë qelizat bakteriale ose virale, por deri në ç'masë është hamendja e ndokujt", tha ai. "Dhe çfarë po ndalon qymyrin që të mos aktivizojë atëherë bakteret e shëndetshme që banojnë në zgavrën me gojë?"   Nëse pretendimet për promovimin e qymyrit të aktivizuar në pastën e dhëmbëve, si dhe produkte të tjera të shëndetit dhe bukurisë, mund të vërtetohen në mënyrë disi magjike nga shkenca, do të ishte një çështje vërtet e madhe, tha Schwartz. "Nëse do të mund të përdorim një pastë dhëmbësh që do të sulmonte selektivisht shkelësin mikroskopik, atëherë lufta kundër sëmundjes dentare do të ishte shumë më e lehtë për t'u fituar!"Radio