blog-image

Kanceri i trurit: shkaqet, simptomat dhe trajtimi

2019-06-17 04:37:12
@Shëndetësia

Kanceri i trurit është definuar si kanceri që fillon në tru. Kanceri që fillon diku tjetër në trup dhe pastaj lëviz në tru quhet tumor i trurit metastatik. Kanceri i trurit mund të ndryshojë sjelljen e një personi dhe mund të jetë mjaft vdekjeprurëse. Për fat të mirë, shumë njerëz nuk do të pësojnë kurrë këtë sëmundje. Sipas Shoqatës Amerikane të Kancerit, shanset për të zhvilluar një tumor malinj në tru apo palcë kurrizore janë më pak se 1 për qind, që do të thotë që 1 në 140 meshkuj dhe 1 në 180 gra mund të preken nga kjo sëmundje.   Shkaqet Kanceri i trurit është shkaktuar nga rritja jonormale e qelizave në indet e trurit. Astrocytomas anaplasti dhe glioblastoma përbëjnë rreth një të tretën e tumoreve të trurit në të rriturit dhe astrocitomat janë lloji më i zakonshëm i tumorit të trurit tek fëmijët, sipas Institutit Kombëtar të Kancerit. Astrocitoma anaplastike, astrocitoma dhe glioblastoma zhvillohen nga qelizat e trurit të quajtur astrocitet, të cilat rrethojnë dhe mbrojnë qelizat e tjera nervore. Llojet e kancerit të trurit dallohen nga "notat". Një klasë është se si normale ose anormale qelizat duken. Çdo lloj i këtyre kancereve të trurit u jepet një notë nga I në IV.   Simptomat Meqenëse truri është dhoma e kontrollit të trupit, kanceri i vendosur në këtë zonë mund të ndikojë në shumë fusha të ndryshme të trupit. Simptomat më të zakonshme të tumoreve të trurit janë dhimbja e kokës, sekuestrimi, dobësia, mpirja dhe ndryshimi i sjelljes, sipas Dr. Andrew E. Sloan, drejtor në Qendrën e Tumoreve dhe Neuro-Onkologjisë në Brain dhe një profesor dhe zëvendëskryetar në departamentin e kirurgjisë neurologjike në Spitalet Universitare-Seidman Qendra e Kancerit në Cleveland, Ohio.   Klinika Mayo gjithashtu liston këto simptoma të kancerit të trurit:   Vështirësi në të folur Problemet e dëgjimit Një ndryshim në modelin e dhimbjeve të kokës Pamje të pashpjegueshme ose të vjella Problemet e vizionit, të tilla si vizioni i paqartë, vizioni i dyfishtë ose humbja e vizionit periferik Humbja graduale e ndjesisë ose lëvizjes në një krah ose këmbë Vështirësi me ekuilibrin Konfuzioni në çështjet e përditshme Dhimbjet e kokës janë shpesh të lidhura me kancerin e trurit, por disa njerëz mund të shkojnë pa pasur dhimbje koke të përhershme, tha Sloan. Kjo zakonisht nuk është rasti.   "Dhimbja e kokës është një shenjë se tumori është duke ushtruar presion mbi trurin normal dhe duke rritur presionin intracranial", tha neurokirurg Dr Charles Park, drejtor i Qendrës Minimale Invasive Brain and Spine në Mercy Medical Center në Baltimore, Maryland. "Pra, është e vërtetë dhimbja e kokës është e pranishme shumicën e kohës, nëse madhësia e tumorit është mjaftueshëm e madhe dhe, gjithashtu, vendndodhja është shumë e rëndësishme, varësisht nga zona e trurit të prekur, simptomat mund të ndryshojnë nga dobësia, mpirja, sekuestrimi, , vështirësi në të folurit, etj. "   Ka disa simptoma që shumë njerëz nuk mund të lidhen me një tumor në tru. "Një tumor në rajonin e duhur parietal të trurit (mbi dhe pas veshit të djathtë) mund të shkaktojë atë që njihet si" apraxia e veshjes ", - tha Dr. Michael Schulder, specialist i kirurgjisë neurologjike dhe drejtor në Qendrën e tumoreve të trurit në Northwell Instituti i Shëndetit në Neuroscience në Manhasset, Nju Jork. "Njerëzit që kanë këtë mund të ecin, të flasin dhe të bëjnë gjithçka tjetër normalisht, por të mos jenë në gjendje të identifikojnë dhe të veshin rroba të përshtatshme. Një shembull do të ishte dikush që t'i vinte pantallonat në kokë".   Diagnozë Nëse një profesionist mjekësor dyshon për kancer të trurit, pacienti zakonisht i referohet një specialisti. Specialisti mund të kontrollojë dëgjimin, vizionin, koordinimin, balancën, forcën dhe reflekset për të kërkuar anomalitë që mund të tregojnë kah kanceri i trurit. Specialisti gjithashtu mund të urdhërojë një imazh të rezonancës magnetike (MRI), tomografi të kompjuterizuar (CT) ose një skanim të tomografisë së emitimit pozitiv (PET) për të gjetur një tumor të mundshëm, sipas Klinikës Mayo.   Nëse një tumor gjendet, një biopsi zakonisht do të urdhërohet. Një biopsi është mbledhja dhe testimi i indeve në fjalë. Biopsiet përdoren për të përcaktuar nëse tumori është kanceroz ose i mirë.   Trajtim Ka shumë mënyra për të trajtuar kancerin e trurit. Trajtimi varet se ku ndodhet tumori, sa i avancuar është kanceri dhe lloji i tumorit. Disa opsione përfshijnë kirurgji, kimioterapinë, trajtimin e rrezatimit, radiosurgery dhe terapi të drogës, sipas Klinikës Mayo. Shkalla e mbijetesës e atyre të diagnostikuar me kancer të trurit ndryshon, varësisht nga lloji i kancerit, progresi i saj dhe disa faktorë të tjerë.   Megjithëse shumë filma dhe emisione televizive do të kishin shikuesit të besonin se shumica e kancerit të trurit janë të paoperueshëm, kjo thjesht nuk është e vërtetë. Schulder shpjegoi se me pothuajse asnjë përjashtim, është e mundur që të paktën të kryejnë një biopsi për dikë me kancer të trurit, nëse asgjë tjetër.   "Në të ardhmen, teknikat e imazhit si MRI mund të zënë vendin e biopsieve, por kjo është larg në të ardhmen, nëse ndonjëherë," tha Schulder. "Sidoqoftë, duke përdorur teknika moderne të mikrokirurgjisë, imazhit të avancuar, monitorimit intraoperativ dhe imazhit intraoperativ, shumica e tumoreve të trurit mund të hiqen kirurgjikën. Shumica e kohës është më mirë të largohen sa më shumë nga tumori".

Autor: Huazuar nga: Alina BradfordRadio