blog-image

NDOTJA NGA PLASTIKA

2020-01-19 09:29:33
@Biologjia Detarit

Oqeanet po mbyten në mbeturina Është vlerësuar se nëntë milion ton mbeturina plastike gjen rrugën e saj për në oqeane çdo vit. Rreth 20% e këtyre mbeturinave burojnë nga anijet, ndërsa pjesa më e madhe është e mbartur nga toka - e transportuar në det nga kanalizimet, lumenjtë, era ose baticat. Plastika është një pjesë pothuajse gjithëpërfshirëse e jetës sonë të përditshme. Është bërë një plagë e planetit tonë, sepse po përdoret në mënyrë jo të duhur. Është e pakuptimtë të bësh paketim të disponueshëm nga materiale që vazhdojnë me shekuj. Mesatarisht, qeset e hollë plastike - ende çështje natyrale për shumë prej nesh kur bëjnë blerje - shndërrohen në mbeturina brenda 25 minutave. Ky është një përdorim vështirë i përgjegjshëm i një burimi kaq këmbëngulës dhe shkatërrues. Rrymat e detit mbajnë mbeturinat plastike lundruese edhe në zonat më të largëta të planetit. Prodhimet e mbeturinave të civilizimit tani janë absolutisht kudo, nga plazhet e izoluara deri në dyshemenë e detit Antarktik. Mbeturinat plastike gjenerohen edhe atje ku nuk do ta prisnim. Prodhuesit e kozmetikës rrisin efikasitetin e pastrimit të pastës së dhëmbëve, xhel dush ose produkte qërimi, duke shtuar rruaza plastike shumë të vogla (mikroplastike). Këto grimca mikroplastike janë aq të vogla sa ato thjesht kalojnë nëpër impiantet e trajtimit të ujërave të zeza dhe lahen në lumenj dhe përfundimisht në oqeane. Mikropartikulat janë gjithashtu rezultat i pjesëve më të mëdha plastike që prishen nga rrezet e diellit dhe uji i kripës. Ky proces gjithashtu çliron një koktej toksik nga këto plastikë, përfshirë styrolin kancerogjen ose bisphenol A, një përçarës endokrin dhe një substancë neurotoksike. Grimcat plastike gjithashtu thithin ndotës organikë si bipenilet poliklorinuar (PCB) ose insekticidi DDT. Këto substanca të dëmshme arrijnë përqendrimet e bashkangjitura në grimcat plastike që mund të jenë me miliona më të larta se në ujërat përreth. Pasoja fatale për kafshët dhe njerëzit Mikrobet dhe ngarkesa e tyre ndotëse po gëlltitet nga jeta e egër detare, nga kafshët më të vogla deri tek balenat e mëdha, të cilat tendosin ushqimin e tyre nga uji. Toksinat nuk sjellin vetëm dëm për kafshët, por ato gjithashtu arrijnë tek njerëzit përmes zinxhirit ushqimor. Për dallim nga kombet e industrializuara që mund të zgjedhin nga një larmi ushqimesh, shumë njerëz në vendet në zhvillim mbështeten në det si një burim i proteinave dhe janë veçanërisht të prekshëm nga ndotja toksike e kafshëve detare. Kafshët detare që gabojnë sendet më të mëdha plastike për ushqimin vdesin vdekje agonizuese. Mbetjet e ndezshme bllokojnë traktin e tyre të zorrëve. Kafshët dobësohen dhe dobësohen dhe përfundimisht urinë deri në vdekje me barkun e tyre plot plastikë. Plastika lundruese është gjithashtu një grackë vdekjeprurëse, kur kafshët detare të mitur përzihen në pjesë plastike që i ngatërrojnë ngadalë ndërsa rriten. Kafshët e rritura mund të mbyten në mënyrë të mjeruar sepse fijet e tyre janë të lidhura me fije plastike. Numrat janë alarmante: qindra mijëra delfinë, balena, vula, breshka deti dhe madje arinj polar bien viktima të mbetjeve plastike; Vdekjet e shpendëve të detit si rezultat i plastikës numërohen në miliona. Nëse këto tendenca të ndotjes vazhdojnë pa lëvizje, mbeturinat plastike që notojnë në oqeane do të tejkalojnë peshqit që jetojnë në dete deri në vitin 2050.

Autor: OceanCareRadio